Opisivanje krajolika

Description

4.r
dubravka50
Note by dubravka50, updated more than 1 year ago
dubravka50
Created by dubravka50 over 10 years ago
6540
0

Resource summary

Page 1

Složi sliku

Ovo je slika koju ste slagali u igrici.Ona prikazuje jedan krajolik (pejzaž).Je li na slici prikazan stvarni izgled toga kraja? Nije.Ovu sliku je naslikao poznati slikar Ivan Rabuzin. On je slikom prikazao, opisao svoj doživljaj jednoga kraja. Osim slikom doživljaj nekog krajolika se može prikazati glazbom i riječju.

Glazbom Poslušajte kako je češki kompozitor B Smetana glazbom opisao češku rijeku Vltavu. Pokušajte dok slušate zamisliti tu rijeku i kakao ona u pojedinim dijelovima izgleda.

Vltava

Riječju Pročitajte kako su književnici na različite načine opisali krajolik. Pozdrav šumi Pozdravljam te, zelena šumo, velika. Pozdravljam te u ovo jutro mirisno Kada se granje pod teškom rosom savija Blistajući na sunčanoj svjetlosti. Korijenje tvoje crnu zemlju sapinje, A stabla stoje čvrsto kao divovi. ...... (Dragutin Tadijanović

Morska pučina Jutro svježe, prohladno. Iza kamenita otoka javlja se trag blistavog sunca. Na obali nikoga. S obližnjeg bora oglasio se češljugar. Galeb s hridi promatra brodicu u daljini. Blistava površina mora klokoće između stijena. Valovi koji dolaze s pučine komešaju šljunak u plićaku. Na oblucima ostaje crta između suhe i vlažne polovice, a zrnca soli kristale se na Sunčevim zrakama. .................( Jadranka Gegić)

Opisivanje krajolika Danas ćemo govoriti o tome kako treba opisivati krajolik. Opisivat ćemo krajolik prema fotografiji. Zamislite da ste na nekom putovanju i javljate se mobitelom prijatelju, roditeljima.. i želite im opisati neki lijep dio prirode koji se nalazi pred vama ( nemate na mobitelu MSN pa to morate izraziti riječima). Promotrite fotografiju i pokušajte usmeno opisati krajolik koji ona prikazuje

PomoćOpisujte redom od bližeg prema daljemŠto prvo vidite na fotografiji?Što u sredini, a što u pozadini?Imenujte što više detalja.

Plan opisa Kako opisivati? Krajolik možemo doživjeti gledanjem, slušanjem i mirisima. Opis može biti stvaran ili slikovit. Pri pisanju se moramo pridržavati plana opisa.

Samostalno opisivanje Nakon što ste vidjeli kako treba opisivati pokušajte sada usmeno opisati zadanu fotografiju prema planu. Odaberite hoće li vaš opis biti stvaran ili slikovit. Prije toga pročitajte savjete.Savijet: Pri svojim opisima pokušajte koristiti: pridjeve personifikaciju- davanje ljudskih osobina biljkama, životinjama i neživoj prirodi usporedbe (poput..., kao...) Uvod Koji kraj prikazuje slika? Kakvo je dan? Što misliš koje je godišnje doba? Što se ističe na slici?Glavni dio Što vidite na prednjem dijelu fotografije? Opiši.Izgled, boje...( trava , klupe, ljudi) Što se nalazi na srednjem dijelu fotografije? Opišite izgled planinskog doma. (zidovi krov, prozori, vrata, stepenice...) Što vidiš u pozadini? Opišite. (vrhovi planine, kamen, raslinje..) Završni dio Vaše mišljenje o krajoliku. Dopada li vam se ili ne.Zašto? Odaberete li slikoviti opis zamislite da ste tamo i napišite što čujete, koje mirise osjetite... Na sljedećoj slici pogledajte što znači prednji dio , srednji dio i pozadina.

Složi sliku

Pogledaj, poslušaj, pročitaj

Opisivanje krajolika

Plan opisa

Samostalno opisivanje

Show full summary Hide full summary

Similar

Psychology Research Methods
turrc001
Bayonet Charge flashcards
katiehumphrey
Key Biology Definitions/Terms
mia.rigby
Essay Outline
Kai Ladd
B1 Revision
OmaimaE
Key Biology Definitions/Terms
jane zulu
B1.1.1 Diet and Exercise Flash Cards
Tom.Snow
The Nervous System and Hormones (Part 1)
Naomi Science
PSBD TEST 1
amrik.sachdeva
Leaving Cert Poetry 2017
Mark O'M
Two years and no baby
Zahra Habeeb