Radicalisering Public

Radicalisering

Oner Altunay
Course by Oner Altunay, updated more than 1 year ago Contributors

Description

Casus radicalisering

Module Information

No tags specified

Context

CasusDit is Jeroen. Hij is 16 jaar en zit op het MBO. Op school gaat het goed en thuis eigenlijk ook. Hij woont samen met zijn moeder, zijn vader woont in een andere stad. Na de scheiding zijn er wel wat probleempjes geweest. Zo is Jeroen ook in aanraking gekomen met de politie en is hij door zijn moeder betrapt toen hij met vrienden wiet aan het roken was. Hij heeft een grote hobby. Dat is rappen. Dat doet hij dan ook met zijn vrienden in de wijk, het buurthuis en op zijn kamer.
Show less
No tags specified
No tags specified

Context

FacebookJe bekijkt direct de Facebookpagina. Je kunt je ogen niet geloven....
Show less
No tags specified

Context

Wat ga je doen?Je hebt de facebookpagina bekeken. Maar wat nu?
Show less
No tags specified
Ander gedrag Je vond al dat Jeroen zich de laatste tijd 'anders' gedroeg. Je merkte op dat hij: Met nieuwe vrienden om ging; een keer de uitspraak deed: "Verketter jezelf, als je niet opkomt voor je broeders", (Je dacht dat dit een rap-tekst was); jou vragen stelde over 'vasten' tijdens de ramadan; een keer een vers uit de Koran opnoemde tijdens een verhitte discussie in de groep een aantal bezoeken had gebracht aan de moskee, maar vervolgens abrupt daar niet meer kwam opvallend vaker te vinden was in het buurthuis met zijn nieuwe vrienden een oude vriend van hem, Mark, geen contact meer met hem kreeg en jou toen belde...
Show less
No tags specified

Context

SignalenWelke signalen heb je tot nu toe waargenomen?
Show less
No tags specified

Context

What's next?We hebben zojuist de signalen behandeld. Maar wat is de volgende stap?
Show less
No tags specified

Context

Laten we de signalen gaan duiden. Maar wat houdt dat dan precies in? Hieronder staan quizvragen. Probeer eens antwoord te geven op de vragen en draai je kaart om voor het juiste antwoord. Heb je de vraag goed, kies voor duim omhoog. Heb je de vraag fout, kies voor duim omlaag.
Show less
No tags specified

Context

Bedreigende factorenWelke bedreigende factoren kan je opnoemen in het geval van Jeroen?
Show less
No tags specified

Context

Lastig he. Je bent op zoek naar antwoorden en informatie. Dat geldt eigenlijk voor bijna alle professionals. Maar welke personen zouden jou kunnen voorzien van relevante informatie?In de casus van Jeroen zijn een aantal organisaties betrokken. Herken je de volgende organisaties/ personen?- Buurthuis- Nieuwe vrienden- Moskee- Politiecontact (mogelijk de wijkagent)- Moeder van JeroenDaar zou je dus nog meer informatie kunnen inwinnen. Oftewel: je hebt een stukje van de puzzle. Mogelijk dat anderen jou hierbij kunnen helpen.
Show less
No tags specified

Context

Wie doet watJe probeert alle relevante informatie bij elkaar te brengen. Maar wie heeft de regie en kan helpen bij dit soort casussen? In de casus van Jeroen is er tot nu toe beperkte informatie beschikbaar. Er zijn wel meerdere organisaties en personen die mogelijk ook zorgen om hem hebben. Weet jij bij wie je terecht kan? Bekijk de quizkaarten en bedenk je antwoord. Draai je kaart om en bekijk of je het goed had. Heb je het antwoord goed, klik op duim omhoog. Heb je het antwoord fout, klik op duim omlaag.
Show less
No tags specified

Context

Je wordt uitgenodigd voor een overleg over Jeroen. Meerdere professionals hebben zorgelijke signalen waargenomen. Maar.... Kan je dat zomaar doen? Mag je zomaar informatie delen?
Show less
No tags specified

Context

Nadat alle informatie bij elkaar was gelegd bleek dat Jeroen in een vroeg stadium van radicalisering zat. Door zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit, zijn nieuwe sociale omgeving (vrienden) kwam hij in aanraking met radicale ideeën. Hier ging hij steeds fanatieker in geloven en verbrak de banden met zijn sociale omgeving. De moskee had ook alarm geslagen nadat hij plotseling niet meer op kwam dagen. Jeroen staat inmiddels stabiel in het leven. Hij is jou erg dankbaar. Jij bent immers diegene die de signalen heeft opgepikt en daar ook iets mee heeft gedaan.
Show less
Show full summary Hide full summary