Objektna rečenica

Description

Flashcards on Objektna rečenica, created by Vesna Kovačević on 07/11/2020.
Vesna Kovačević
Flashcards by Vesna Kovačević, updated more than 1 year ago
Vesna Kovačević
Created by Vesna Kovačević over 3 years ago
418
0

Resource summary

Question Answer
Objektne su rečenice zavisnosložene rečenice u kojima je zavisna surečenica uvrštena na mjesto __________ glavne surečenice. Objektne su rečenice zavisnosložene rečenice u kojima je zavisna surečenica uvrštena na mjesto OBJEKTA glavne surečenice.
Pojasni razliku između sljedećih rečenica: 1) Pronašla sam izgubljeni NOVČANIK. 2) Pronašla sam ŠTO SAM TRAŽILA. 1) Rečenica je jednostavna (proširena), a NOVČANIK je objekt. 2) Rečenica je zavisnosložena. Zavisna je surečenica u službi objekta.
Na koja pitanja odgovara objektna surečenica? Koga? Što? (vidim)
Koja vrsta zavisnosloženih rečenica nastaje preoblikom upravnoga u neupravni govor? Pokaži na primjeru: Mama mi je rekla: "Uči, sine!" Nastaje OBJEKTNA rečenica. Mama mi je rekla DA UČIM.
Preoblikuj sljedeće rečenice iz upravnoga u neupravni govor: 1. Mia mi je rekla: "Molim te, pomozi mi!" 2. Iva je rekla Marini: "Donesi mi papira!" 3. "Kupi kruh!" viknula mi je mama iz kuhinje. 1. Mia mi je rekla da joj pomognem. 2. Iva je rekla Marini da joj donese papira. 3. Mama mi je viknula iz kuhinje da kupim kruh.
U sljedećim rečenicama odredi glavnu i zavisnu surečenicu te veznik koji ih povezuje: 1. Našla sam što ste tražili. 2. Brat mi je poručio da mu ne diram stvari. 3. Djed će me naučiti kako uloviti ribu. 4. Učiteljica je otkrila čija je zadaća. 5. Sestra mi je obećala da će me povesti na more. GLAVNA + ZAVISNA (u svim primjerima) 1. Našla sam / ŠTO ste tražili. 2. Brat mi je poručio / DA mu ne diram stvari. 3. Djed će me naučiti / KAKO uloviti ribu. 4. Učiteljica je otkrila / ČIJA je zadaća. 5. Sestra mi je obećala / DA će me povesti na more.
Pojasni razliku: 1. Priča se / da će biti nevrijeme. 2. Baka priča / da će biti nevrijeme. 1. Priča se / da će biti nevrijeme. - glavna je rečenica besubjektna pa je zavisna surečenica SUBJEKTNA 2. Baka priča / da će biti nevrijeme. - u glavnoj rečenici postoji subjekt, ali nedostaje objekt pa je zavisna surečenica OBJEKTNA
Show full summary Hide full summary

Similar

Rounding to decimal places
Ellen Billingham
06 PROJECT TIME MANAGEMENT
miguelabascal
Art Movements
Julia Lee
Aggression mind-map for A2 AQA Psychology
poeticjustice
AS Pure Core 1 Maths (AQA)
jamesmikecampbell
AQA Biology B2 Questions
Bella Statham
The Weimar Republic, 1919-1929
shann.w
Biology Unit 1a - GCSE - AQA
RosettaStoneDecoded
2PR101 1.test - 1. část
Nikola Truong
1PR101 2.test - Část 2.
Nikola Truong
1PR101 2.test - Část 14.
Nikola Truong