helsepsykologi

Description

Psykologi 2 Flashcards on helsepsykologi, created by Alina j on 21/10/2014.
Alina j
Flashcards by Alina j, updated more than 1 year ago
Alina j
Created by Alina j over 9 years ago
39
0

Resource summary

Question Answer
Hva er psykisk helse? Vi kan definere psykisk helse ved å si at det handler om hvordan vi klarer å bruke våre kognitive og emosjonelle ferdigheter til å fungere i samfunnet og møte hverdagens krav.
Hvorfor er det vanskelig å definere psykiske lidelser? Synet på hva som er psykiske lidelser, har endret seg igjennom tidene og henger sammen med menneskesyn og våre normer og verdier.
Hva er diagnosesystemet ICD-10? Verdens helseorganisasjons diagnosemanual har kategorisert psykiske lidelser i 11 kategorier. ICD-10 er diagnoseinndelingen som blir brukt ved psykiske lidelser og som danner utgangspunkt for denne framstillingen.
Hvordan foregår er klinisk intervju? Hvorfor foretar man slike intervjuer? Samtale mellom behandler og pasient der mange forhold skal kartlegges. For å gi riktig å god behandling er det viktig å kartlegge så mange sider ved pasientens situasjon.
Forklar begrepet nevrose Fellesbetegnelse for en rekke former for psykiske lidelser som er forbundet med plagsomme symptomer, og hvor det oftest er redusert ytelse i arbeid, vanskeligheter i sosiale og familiære sammenhenger og innskrenket livsutfoldelse uten at det kan påvises markert brist i evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet slik det sees ved psykose, og uten at det kan påvises en biologisk sykdom eller skade som forklarer sykdomsbildet. De karakteristiske symptomene er først og fremst forskjellige former for angst- og tvangstilstander, men også visse somatoforme symptomer.
Forklar begrepet psykose Begrepet psykose brukes bare rent beskrivende om tilstander med symptomer som hallusinasjoner og vrangforestillinger. Psykose finnes i flere hovedgrupper, men først og fremst dreier det seg om schizofreniene og noen av de affektive lidelsene.
Tilstander som beskrives som nevroser fobiske angstlidelser, tvangslidelser, PTSD
Tilstander som beskrives som psykoser schizofreni, paranoide lidelser, schizotyp lidelse
Hva går stress-sårbarhetsmodellen ut på? Modellen sier at mennesker har forskjellige sårbarhetsterskler i forhold til å utvikle en psykose, og at det som utløser psykosen, er aktuelle belastninger og stresstilstander.
Psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser som skyldes bruk av psykoaktive stoffer Akutt intoksikasjon(overdose) Skadelig bruk(helseskader) Avhengighet Abstinens(kroppens reaksjon) Psykotisk lidelse
Hva menes med affektive lidelser? (Stemningslidelser) Unormalt lavt eller høyt stemningsleie og kombinasjoner av disse. Innenfor denne kategorien finner vi bl.a. de depressive lidelsene, maniske episoder og bipolare lidelser.
Hva er forskjellen på en mild, moderat og alvorlig depresjon? Avhengig av symptomenes antall og alvorlighetsgrad. Ved en mild depressiv periode er man som oftest i stand til å klare sine daglige aktiviteter ganske bra, samtidig skjule sin nedtrykte tilstand. Ved moderat depresjon blir det betydelig vanskeligere å klare de daglige oppgavene. Ved alvorlig depresjon er man så plaget av de depressive symptomene at man ikke lenger kan fungere i hverdagen.
Hva er angst? Frykt; frykten for en ytre, realistisk trussel. Angst; trusselen er mindre håndgripelig, og angsten har mer karakter av en indre engstelse eller uro noe vi ikke helt vet hva er.
Hva er psykiske vansker? Depresjon, bekymring og redsel er normale sider ved følelseslivet vårt. Først når disse følelsene varer over tid, er plagsomme og går utover hverdagslivet, at det er snakk om et psykisk problem.
Hva er en psykisk lidelse? Rammer sinnet og bevisstheten og ikke den fysiske kroppen. Psykiske lidelser omfatter alt fra plager som enkle fobier og lettere depresjoner og angst til alvorlige sykdommer som schizofreni, paranoia og bipolar lidelse (manisk-depressiv lidelse). Psykiske lidelser påvirker blant annet oppførsel og væremåte, tanker (kognisjon) og følelser og kan få store følger for dagliglivet og omgivelsene. Psykiske lidelser kan skyldes arvelige, psykologiske eller sosiale forhold.
Show full summary Hide full summary

Similar

Psykologiens bruksområder
Tonje
helsepsykologi1
Alina j
Oppfatning og den sosiale virkelighet
marmyra15
Sosialpsykologi
marmyra15
Psykiske lidelser
marmyra15
Hva er psykologi?
marmyra15
Stress
marmyra15
Jekyll and Hyde
elliesussex
Maths Quiz
Andrea Leyden
Introduction to the Atom
Sarah Egan
Meteorologia II
Adriana Forero