Moviments Socials Contemporanis

Description

Assignatura del professor Antentas, optativa, 4rt de carrera
Raquel M.  Mrtnz
Flashcards by Raquel M. Mrtnz , updated more than 1 year ago
Raquel M.  Mrtnz
Created by Raquel M. Mrtnz about 8 years ago
49
0

Resource summary

Question Answer
Moviment anti-guerra (quan i perquè) 2003, Guerra d'Iraq
Fòrum Social Mundial (què, on, quan) Porto-Alegre, 2001. Resposta del mov. anti-globalització al fòrum de Davos. "Un altre món és possible"
Estructura d'oportunitat política MS poden ser: - Defensius (+ amenaces) - Ofensius (+ elements d'oportunitat)
Què passa a Gènova l'any 2001? Cimera del G8 i contra-cimera. Repressió policial -> escàndol. 1 mort.
De què és representativa Seattle? Mov. anti-globalització, marca l'inici de l'auge. Protestes al cor de la tot. 1999
Repertori d'acció col·lectiva del mov. anti-globalització Contra-cimeres (manifestacions i debats) i bloqueig de la cimera oficial (acció directa no violenta)
Característiques dels MS dels '90 (finals) - internacionalisme - MS d'escala estatal/local -> global
Inici simbòlic de la remuntada de les protestes als '90 Alçament zapatista de l'EZLN a Xiapas, Mèxic, l'1 de gener de 1994
Acord de Maastrich Acord de la UE per adoptar les polítiques neoliberals. 1992.
Polítiques neoliberals - desregulació - privatitzacions - flexibilització del mercat laboral - globalització
Tipus d'ecologisme (MS 1972) - ecologisme conservacionista - capitalisme verd - ecologisme lligat a la necessitat d’un canvi de model econòmic
Master frame dels MS dels 60-70 Període d’ofensiva dels MS, basats en l’accés a drets: col·lectius discriminats demanen l’accés als drets que tenen els grups socials dominants.
Demandes de la 2a onada del feminisme (anys 60) - drets laborals - dret a propi cos
Tendències ideològiques del feminisme dels 60 - feminisme liberal - feminisme socialista - feminisme radical
Tendències ideològiques del feminisme dels 80 - feminisme de la igualtat - feminisme de la diferència
Maig del '68: fets. - manifestació estudiantil -> + obrers, vaga general massiva espontània. - De Gaulle convoca eleccions i torna a guanyar. (impacte a llarg termini)
Figures importants i tendències del mov. pels drets civils dels afro-americans a USA - Marthin L. King (assassinat 1968), moderat - Malcolm X. (assassinat 1965), Black Panthers , relació de raça i classe.
Llista de moviments dels '60 (època d'ofensiva dels MS) - Maig del ’68, França - Moviment contra la guerra del Vietnam - Contra-cultura - ETA, IRA, inspirats en l’ anti-colonialisme del sud - Moviment pels drets civils dels afro-americans a USA - Retorn del moviment obrer combatiu
Fets importants de l'apartheid - Sublevació de Soweto - Boicot internacional - Transició pactada + Nelson Mandela - Reparació (judicis, investigació crims)
Dos grans blocs de països amb moviments anticolonials 1) Moviments anti-colonials que defensaven un model de canvi social moderat (Nasser, Egipte) 2) Moviments anti-colonials socialitzants o d’inspiració socialista (Lumumba, el Congo)
Polítiques keynesianes - Impostos progressius - Sistema de pensions, sanitat i educació - Plena ocupació (masculina) sistemàtica. - Augment de salari + increment de la capacitat de consum + creixement econòmic. Cercle virtuós. - Estat: polítiques expansives i redistributives.
Processos de canvi social i temps històric: teories falses - idea falsa de la linealitat - el temps NO és homogeni, és heterogeni i discontinu
Dificultats EXTERNES que pot tenir una revolució si triomfa - Contra-revolució - Control de l'aparell de l'estat - Factors geo-polítics
Dificultats INTERNES que pot tenir una revolució si triomfa Burocratització.
Què és una crisi revolucionària (Lennin)? Crisi d'hegemonia (Gramsci) en un context de revolució: 1) Els de dalt no poden seguir manant 2) Els de baix no aguanten més 3) Els del mig basculen cap als de baix, de forma que la minoria dominant (1%) queda aïllada.
Mecanismes per crear hegemonia (moderns estats moderns) - Mitjans de comunicació de masses - Indústria cultural - Sistema educatiu - Religió ( legitimació de tipus teocràtic) - Batalles intel·lectuals (el món de les idees)
HEGEMONIA - Gramsci L’ordre social és legítim perquè les visions del món de la minoria dominant són acceptades i compartides per la majoria dominada (també quan aquestes visions li van en contra).
REVOLUCIÓ Canvi brusc i profund d’unes estructures o un ordre de coses, relativament ràpid amb moments decisius concrets importants, que trenca la quotidianitat i sovint inclou la violència (asimètrica), afectant el conjunt de la societat. És un fenomen recorrent en l’època moderna. Les masses tenen el protagonisme.
Tipus d'impactes d'un MS - Guigni -Impactes externs: es donen en el si del propi MS. - Impactes interns: es donen a la societat. - Impactes procedimentals - Impactes substantius
Característiques del cicle de protesta - Tarrow 1) La protesta s’intensifica 2) Es difon 3) S’innova el repertori d’acció col·lectiva 4) Es creen nous marcs de significat
Teoria de la identitat social positiva - Tajfel Necessitem una identitat pròpia i a la vegada col·lectiva, de cadascú, que no surti perjudicada (desvaloritzada o estigmatitzada) en la comparació amb els altres col·lectius.
Repertori d'acció col·lectiva - Tilly Formes de protesta que pot usar un MS
Sentit comú alternatiu - Gramsci Visió alternativa a l'hegemònica, que si triomfa es converteix en hegemonia
Marc d'acció col·lectiva - Snow i Benford Tots els MS construeixen una visió del món que justifica la seva existència i serveix per captar nous adeptes i mobilitzar partidaris: marcs d’injustícia. (+ master frames)
Via Campesina (què, on) Unió de camperols sense terra, petits propietaris..., que arriben a la conclusió que no n’hi ha prou per lluitar a nivell local. Destaquen els SinTierras de Brasil que es dediquen a ocupar terres dels grans terratinents. A l’Àsia, en termes numèrics és on es fan els principals moviments camperols.
MOVIMENT SOCIAL Procés conflictiu protagonitzat per individus i/o organitzacions que planteja demandes i/o desafiaments al poder establert mitjançant formes d’acció col·lectiva no institucionalitzades durant una certa continuïtat temporal guiada per una interpretació comuna de la realitat i un sentiment d’identificació col·lectiva.
Escola irracionalista – Tarde, Le Bon MS com fenòmens de comportament irracionals: quan l’individu entra a la “turba” es torna irracional. ANYS 20.
Escola del comportament col·lectiu - Durkheim “De cop” els individus actuen col·lectivament. A la societat hi ha unes institucions que són referències / normes de comportament, quan això desapareix es donen els MS, que aporten una guia de com actuar a la “turba”, i generen accions perilloses + anomia (pèrdua de valors). ANYS 30.
Enfocs funcionalistes – Parsons Societat com a sistema on cada part d’un mateix tot fa les seves funcions, similar a un organisme. De tant en tant hi ha alguna disfunció que cal arreglar. Dins d’aquestes disfuncions o anomalies hi ha els MS. ANYS 40 - 60
Escola de l’elecció racional – Olson Quan actuem som animals racionals que fem abans un càlcul cost-benefici, “homos economicus” + Fenomen del “free-rider” (“gorrón”)
Escola de la mobilització de recursos – Oberschall, Zald Perquè hi hagi una protesta, cal capacitat per mobilitzar recursos. “Figura de l’empresari del MS”, inicia aquesta mobilització i les “organitzacions dels MS”, que tenen una estructura i recursos per mobilitzar (sindicats, ONGs...). Tot plegat forma la “indústria dels MS”. ANYS 70.
Escola dels nous moviments socials – A. Touraine, Melucci, Offe Estudia nous moviments que sorgeixen amb força aleshores: feminisme, ecologisme, pacifisme i antimilitarisme. Es diferencien dels MS anteriors pel fet que no posen el focus sobre el repartiment de la riquesa, sinó en l’expansió de l’autonomia i dels drets personals, són reaccions a elements perversos de la societat. ANYS 80.
5 MS que inicien el cicle de protesta d'Amèrica Llatina entre el 1989 i el 2001 (prèvia als canvis de govern/sistema) - El caracazo a Veneçuela, 1989 - Moviment indígena i el 5º centenario, 1992 - Alçament zapatista a Xiapas, Mèxic, 1994 - Guerra de l’aigua a Cochabamba, Bolívia, 1999 – 2000 - Argentinazo, 2001
Conseqüències immediates del corralito i l'Argentinazo (la protesta deriva en...) - Ocupació de places per celebrar assemblees de barri. - Economia social i d’intercanvi - Emergència d’un moviment d’aturats.
Què és el fenomen de la recuperació de fàbriques? (Argentina, 2001) Els empresaris les abandonen amb la fallida econòmica i els treballadors intenten mantenir el negoci en marxa per poder viure d’alguna cosa.
3 tipus de governs a Amèrica Llatina a principis dels 2000 a) Neoliberals. b) Capitalisme nacional: desenvolupar un capitalisme nacional i millorar el seu encaix a l’economia global. c) Noves propostes: col·lapse del sistema polític tradicional. Propostes que diuen que representen les demandes dels MS.
Veneçuela: arribada de Chavez al poder 1992 - Cop d'estat fallit amb el sector progressista de l'exèrcit, presó. 1998 - Victòria eleccions presidencials amb el mov. 5a República
Forma de protesta popular a Bolívia entre el 2000 i el 2005 Bloquejos de La Paz tallant la carretera que li dóna accés.
Quines són les 3 guerres (explosions populars) que es donen a Bolívia entre 2000 i 2005 - 2000, guerra de l'aigua - 2003, 1a guerra del gas - 2005, 2a guerra del gas
Quin és el partit hegemònic a Bolívia abans del 2005 i quin partit el derroca? MNR (Movimiento Nacional Revolucionario). El derroca el MAS - IP (Movimiento al Socialismo - Instrumento Político), amb Evo Morales.
Quines són les 2 grans promeses del MAS - IP de Morales a Bolívia? - Assemblea constituent i nova constitució que defineixi Bolívia com a “país plurinacional de majoria indígena”. S’aprova al 2007. - Nacionalitzar els hidrocarburs, canvi de política econòmica. Al 2006 s’apugen els impostos a les empreses que s’emporten els recursos o els exploten. Aquests beneficis s’usen per implementar polítiques socials.
Moviment secessionista que té lloc a Bolívia entre 2005 i 2008 i després desapareix. L'oligarquia contrària a Morales demana la secessió de la zona de la media luna.
Característiques de la crisi de 2008 - S’ajunta la crisi econòmica, social i política amb la crisi ecològica, que ha quedat relegada. -> Potencial d’inestabilitat . - Finances com a sector dominant. - La crisi comença al bloc occidental (Euro-atlàntic). -> Desplaçament del centre mundial econòmic cap a l’eix Pacífic.
Etapes de la crisi 1) Presentació: fet anecdòtic, debat... 2) Constatació: primers símptomes clars (bombolla immobiliària/financera...) 3) Descobriment: caiguda de Lehman Brothers 4) Mesures per lluitar contra això
On i quan s'inicien les primaveres àrabs? Finals del 2010, amb l'inici del procés revolucionari de Tunísia.
Conseqüències del procés revolucionari de Tunísia - Caiguda de Ben Ali - Efecte d'imitació al món àrab - Petites reformes democratitzadores
Qui és derrocat amb les revoltes d'Egipte? Quin és l'epicentre simbòlic? Mubarak és derrocat. Epicentre simbòlic: plaça Tahrir (Tahrir vol dir alliberament)
(Esquema) Característiques comunes de les revoltes a Tunísia i Egipte - Protagonisme de la joventut - Okupació de l'espai públic (places) - Pes dels treballadors (vagues) - Paper de la dona (subjecte polític) - Nous mitjans de comunicació (Al Jazeera, xarxes socials)
(Esquema) Característiques del 15M - Organització: assemblees - Okupació de l'espai públic: places - Canvi en la lògica de valors i les dinàmiques de funcionament a nivell intern MS - Temps intern de l’MS vs. temps extern - El moviment comença des de fora de tot (DRY, col·lectiu petit) - 15M -> crisi d'hegemonia
[DEL 15M FALTA MOLT DE CONTINGUT QUE NO CAP A LES TARGETES] -> Conseqüències -> Mareas i PAH -> Situació política actual ...
Característiques dels MS de la Índia - Vagues amb impactes desiguals segons la distribució territorial. - Poques organitzacions de nivell nacional, moltes de nivell regional. - Tradició de moviment camperol
Sistema polític de Xina Règim autoritari liderat pel Partit Comunista amb un model econòmic de capitalisme salvatge.
1989, caiguda del blog soviètic, i a Xina... Revolta juvenil i okupació de la plaça Tianangmen, reprimida i continguda per l'Estat
Polítiques xineses a partir dels 70 i conseqüències Privatitzacions i liberalització de l'economia --> '90, 40 M d'acomiadaments, protestes dels treballadors de les empreses estatals i repressió.
Matriu ideològica que dóna cohesió i suporta el règim xinès Nacionalisme xinès (tornar a fer Xina gran).
Quin tipus d'MSC s'han donat a Hong Kong? Retorn a Xina (situació especial) i moviments demanant més democràcia, "La revolució dels paraigües".
Moviments de minories nacionals a la Xina El més important és el del Tíbet. També hi ha altres més petits com el de l' Uyghuristan.
Show full summary Hide full summary

Similar

Vista Panorámica del Siglo XX
Cristina C
El lado oscuro de las EERR
Alexandra Cuesta
Història de la comunicació social al País Valencià
Judith Celma Muñoz
FARMACOLOGIA DEL SISTEMA NERVIÓS SIMPÀTIC
Laura Martin Hernandez
Farmacologia del SISTEMA NERVIÓS PARASIMPÀTIC
Laura Martin Hernandez
Bioética
Rose AB
Volcanoes
1jdjdjd1
| GCSE Busniness Studies | AQA | Key Terms | "Starting A Business" |
Spuddylicious
GCSE REVISION TIMETABLE
neharaniga
Renal System A&P
Kirsty Jayne Buckley