A kora újkor személyei

Description

A Tudástár legfontosabb személyei.
Martin Hauser
Flashcards by Martin Hauser, updated more than 1 year ago
Martin Hauser
Created by Martin Hauser over 2 years ago
223
0

Resource summary

Question Answer
Amerigo Vespucci Spanyol felfedező, aki feltérképezte Amerikát. Ő jelentette ki, hogy a kontinens egy új földrész. Nem véletlen, hogy róla, s nem Kolumbuszról nevezték azt el.
Bartolomeu Diaz Portugál felfedező, aki keleti irányba indult (a célok között szerepelt az, hogy kelet felé haladva elérjék Ázsiát / Indiát). Diaz 1487-ben érte el a Jóreménység fokát.
Fernando Magellán Spanyol felfedező, aki 1519-1521 közötti expedíciója során körülhajózta a Földet.
Guttenberg 1450 körül ő találta fel a könyvnyomtatást. Révén sokszorosíthatóvá váltak a térképek (a felfedezéseket segítette elő), a biblia (a reformációt segítette), de megindult az irodalmi művek és a tankönyvek nyomtatása is (kulturális és oktatási szempontból jelentős.)
I. (Habsburg) Károly Spanyolország uralkodója volt 1516 és 1556 között. Később Német-római császárnak is megválasztották. Ott V. Károly néven uralkodott 1519 és 1555 között. Mivel a Habsburgok számos terület felett uralkodtak, a korban létrejött a cognaci liga, hogy visszaszorítsák őket ( nem sikerül).
I.(Stuart) Károly Angol uralkodó, aki 1625 és 1649 között uralkodott. Népszerűtlensége és vezetési stílusa (háttérbe akarta szorítani a parlamentet) miatt robbant ki az angol polgárháború, aminek végén ki is végezték.
III. Pál pápa 1534 és 1549 között a római katolikus egyház pápája. III. Pál újjáélesztette az inkvizíciót, bevezette az indexet, és engedélyezte a Jezsuita rend működését.
Kolumbusz Kristóf Genovában született posztókereskedő családba. Olvasmányai miatt (Toscanelli) nyugat felé haladva szeretett volna eljutni Ázsiába. Miután a portugálok visszautasították, a spanyol uralkodók karolták fel vállalkozását. Neki tulajdonítjuk Amerika felfedezését.
Loyolai Szent Ignác Ő alapította meg a Jezsuita rendet. Korábban katonaként tevékenykedett, de egy ostrom során súlyos sebesülést szerzett. Lábadozása közepette az olvasottak miatt, illetve a lázálmai révén határozta el, hogy egy vallásos társaságot alapít.
Luther Márton Paraszti származású szerzetes volt, tehát a katolikus hierarchia tagja, aki belülről akarta megreformálni azt. 1517. október 31-én, Wittenberg várában tűzte ki 95 pontos vitairatát (megújítási kísérlet). Mivel az egyház elzárkózott, így Luther tevékenysége révén létrejött az evangélikus egyház.
Münzer Tamás Az újrakeresztelők (anabaptisták) felekezetének alapítója.
Oliver Cromwell Az angol polgárháború során az independensek vezetője volt, s fontos katonai sikereket ért el (Naseby 1645). Miután kivégeztette I. (Stuart) Károlyt, katonai diktatúrát vezetett be.
Orániai Vilmos Az angol Stuart-ház restaurációját követően meghívott uralkodó. A restauráció során került hatalomra II. Károly, majd II. Jakab. Vilmos, felesége Mária (II. Jakab lánya) révén került hatalomra.
Szervét Mihály A szentháromság-tagadók (antitrinitáriusok) felekezetének megindítója, akit hite miatt máglyán égettek el.
Ulrich Zwigli Zürichi lelkész volt, aki eltörölte a papi nőtlenséget, semmisnek nyilvánította a misét, a zürichi templomokból pedig eltávolíttatta az ereklyéket, szentképeket. Tevékenysége hozzájárult a kálvini református egyház létrejöttéhez.
Vasco da Gama Portugál felfedező, aki kelet felé indulva megkerülte Afrikát, s eljutott egészen Indiába.
VIII. Henrik Angol uralkodó, aki a Tudor-házból származott. Legfontosabb tevékenysége az anglikán egyház létrehozása volt. Ezzel kívánta csökkenteni a pápai befolyást. Első feleségétől, Aragóniai Katalintól nem született fiúgyermeke, így ahhoz, hogy el tudjon válni, saját egyházat alapított.
X. Leo pápa Az egyik legfontosabb reneszánsz pápa, akinek tevékenysége hozzájárult a reformáció kibontakozásához. A korban kezdődött meg ugyanis a búcsúcédulák tömeges (és haszonelvű) árusítása. Az ezekből befolyt összeget a Szent Péter bazilika megépítésére fordították.
Show full summary Hide full summary

Similar

World War I Quiz
lmesbahuddin
Interwar Years Quiz 1- Russia, China, India
lmesbahuddin
Cold War: Europe
lmesbahuddin
World War II Quiz
lmesbahuddin
Cold War: Asia
lmesbahuddin
Interwar Years Quiz 2- Middle East, Depression, Italy, and Germany
lmesbahuddin
Cold War: Middle East
lmesbahuddin
Cold War: Latin America and Africa
lmesbahuddin
Blues, Beats & More! Quiz
Mike'd
FORM AND STRUCTURE: ROMEO AND JULIET
Sarah Soler
Système circulatoire sanguin
Martin Fortier