Les cròniques medievals -teoria- (Àlex Lluch)

Description

Teoria bàsica sobre les cròniques medievals. Nivell 3r d'ESO
Àlex Lluch
Flashcards by Àlex Lluch, updated more than 1 year ago
Àlex Lluch
Created by Àlex Lluch almost 3 years ago
167
0

Resource summary

Question Answer
Què són les cròniques medievals? Són uns textos d’història que narren, estimulats pels nostres reis i de vegades de primera mà, els fets de la seua pròpia vida, els seus èxits militars, les conquestes territorials...amb el fi de passar a la història com a herois i la humanitat els recordés gloriosament.
Qui va escriure les nostres quatre grans Cròniques medievals? Els autors que figuren que van escriure les nostres Cròniques medievals són el rei Jaume I, Bernat Desclot, Ramon Muntaner i el rei Pere el Cerimoniós.
Per què diem que les nostres grans Cròniques medievals tenen un valor literari, a més d’un valor històric? Les nostres grans Cròniques medievals tenen un valor literari, a més d’històric, perquè no sols s’hi narren les conquestes territorials, sinó que ho fan com si fossen novel·les, les futures novel·les de cavallers i a més destaquen els aspectes més quotidians i humans dels nostres monarques.
Amb quins objectius es van escriure les cròniques medievals? Els objectius amb què es van escriure les cròniques medievals van ser deixar constància dels fets esplendorosos de l’època en què foren escrites, especialment els viscuts pels reis, i que aquests serviren de models per als futurs reis.
Quines són les característiques de les cròniques medievals? – S’escriuen amb la intenció de fer propaganda dels èxits militars, de les conquestes de territoris nous i de justificar la política, el comportament i les decisions dels reis. – Transmeten i fomenten un fort sentiment patriòtic: es lloen les institucions, la llengua i la gent de la Corona Catalanoaragonesa. – Els seus protagonistes, els reis, es comporten segons el codi de la cavalleria, quasi com uns herois. – Reflecteixen també la humanitat dels reis. – Creuen en la providència divina: Déu és de part dels reis del casal catalanoaragonés. – Alguna d’elles va ser escrita amb un llenguatge viu i senzill amb la intenció de ser llegida en veu alta. De vegades trobem exemples on el narrador es dirigeix als “oïdors”.
Què es narra al Llibre del Fets? La Crònica del rei Jaume I o Llibre dels fets: aquesta obra narra, de forma autobiogràfica, les conquestes que ell mateix havia fet de Mallorca, Eivissa i del regne de València.
Què es narra a la Crònica de Bernat Desclot? La Crònica de Bernat Desclot, que narra sobretot la campanya a Sicília de Pere II el Gran i la lluita d’aquest rei contra els invasors francesos.
Què es narra a la Crònica de Ramon Muntaner? La Crònica de Ramon Muntaner, que conta l’ocupació d’Alfons II el Franc de Menorca i se centra en el regnat de Jaume II el Just, quan s’inicia la conquesta de Roger de Flor i els almogàvers dels ducats d’Atenes i Neopàtria (a Grècia).
Què es narra a la Crònica del rei Pere el Cerimoniós? Escrita en forma autobiogràfica, relata el seu conflicte amb Castella i les seues lluites contra la noblesa aragonesa i valenciana
Què es narra a la Crònica x
Show full summary Hide full summary

Similar

LES CRÒNIQUES MEDIEVALS (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Trets de les cròniques medievals -Àlex Lluch
Àlex Lluch
3r ESO. Les Cròniques medievals
Àlex Lluch
Les 4 Gran Cròniques medievals (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Les Cròniques
carmen aguilera Ramirez
La Reconquista a les terres valencianes
Àlex Lluch
Comprensió lectora: Ramon Muntaner (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Les cròniques literaries
Olga Gozalbes Sanz
Els orígens del poble valencià (preguntes y respostes)
Àlex Lluch
Els orígens del poble valencià (reforç)
Àlex Lluch
Les Cròniques
mariadomingomedina